Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl 400 metrekarelik alana kurulan Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi sistemiyle çalışan solar otoparkında, ayda 20 bin kilovat saat elektrik üretiliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, enerji maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla antepfıstığının dış kabuğundan metan gazı üretmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Gaziantep'te, geçen yıl Nisan ayında Su ve Kanalizasyon İşleri (GASKİ) 25 Aralık Tesisleri'nde 400 metrekarelik alana kurulan Türkiye'nin en büyük solar otoparkında ayda 20 bin kilovat saat elektrik üretimi yapılıyor. DHA'dan Eyyüp Burun'nun haberine göre; 90 evin yaklaşık 1 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilme kapasitesindeki otoparkın kendisini 7 yılda amorti edileceği bildirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgede benzer güneş enerjisiyle çalışan sistemlerinin artması gerektiğini belirterek, Bu bölgede jeotermal çok daha kısıtlı olduğu için bizim en büyük alternatif enerji kaynağımız güneş. Biz bu muhteşem kaynağı daha çok kullanmalıyız. Şimdi baktığımız zaman içme suyu maliyetinde çok büyük bir giderimiz var. Çünkü biz suyu terfi ile getiremiyoruz, pompajla getiriyoruz. Bunu getirdiğimiz zaman da bin metreküp suda yüzde 40 elektrik maliyetimiz oluyor. Biz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, güneş enerjisini her alanda kullanmamız gerektiğine inandık. Evde sanayide olsun kentin her yerinde kullanılması gerektiğini söyledik. Bunun için büyük bir seferberlik başlattık. Şu güneş tarlası, güneş paneli yapan sanayicilerimiz oluşmaya başladı. Büyük bir üretim tesisi kurmaya başlandı. Biz de Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak, şu anda Türkiye'nin en büyüğü olan ve son teknoloji kullanılarak yapılan 120 kilovat saatlik güçle çalışan Solar otopark kurduk. Bunu hızlı bir şekilde yaymak istiyoruz ve özellikle fosil yakıtların azalmaya başladığı, petrol için savaşların çıktığı gözyaşlarının olduğu dünyada, doğal kaynakları sonuna kadar kullanmamız gerektiğine inanıyoruz dedi.
Antepfıstığından enerji
Fatma Şahin, 1 megavatlık santral için yetkililere başvuru yaptıklarını, 18 megavatlık santral için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, antepfıstığının dış kabuğundan metan gazı üretmek için de çalışmalarının devam ettiğinin söyledi. Şahin, antepfıstığının dış kabuğundan metan gazı üretmek için TÜBİTAK ve Gaziantep Üniversitesi ile iş birliği içinde olduklarını anlatarak, Yılda 120 bin ton fıstık üretiyoruz. Bunu 300 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Antepfıstığında özellikle yaş fıstık dediğimiz fıstığın üzerinde yaklaşık 2 ay kalan taze kabuğu var. TÜBİTAK ve Gaziantep Üniversitesi'yle yaptığımız çalışmada bu kabukta metan gazı olduğunu tespit ettik. Şu anda ilk tespitlerimiz çok doğru ve olumlu, bu konuda ilk önce bir pilot çalışma yapacağız. Olumlu sonuçlar çıkması halinde de üretim tesisi kurarak, çöpten, hayvan atığından nasıl gaz üretiyorsak; antepfıstığı kabuğundan da metan gazı üreteceğiz. Yani Antepfıstığı tam yeşil altın olacak diye konuştu.